Tredje danska veckan

Hej därhemma! Här kommer denna veckas resume av livet i danmark, tveksamt om nån orkar läsa de ens;) haha
Lite bilder kommer åxå!

Dag 15, 19/10

Dagarna går i rasande takt, snart ska man börja packa inför resan hemåt.  Idag var jag på praktiken som vanligt, gick med Tove hon som på något sätt blivit min handledare. Idag fick jag göra precis allt, från injektioner till och lägga om alla sår. Tror jag är proffs på sår innan jag kommer hem igen, har aldrig sett så mycket på en och samma gång. Var även en dag med lite dödsfall, flera brukare hade gått bort ihelgen så de var lite praktiska saker som skulle tas hand om.

I morgon ska jag gå med en kvinna som heter Charlott, men här i danmark säger man inte namnet som hemma utan man säger ”Kjellotte”, innan jag fattade att denna Kjell var en kvinna! Ett annat ord som jag har lärt mig idag är ”Kval” som betyder illamående, ganska logiskt när jag tänkte på det. Men ordet illamående tyckte mina danska kollegor var jätte roligt och säga. Jaha man mår illa i munnen sen skrattade de…

Efter praktiken vilade jag igen, tror aldrig jag haft så mycket ”dö” tid som nu. Har snart sett klart fjärde sesongen av two and a half man.

Kvällen avslutades med pannkakor uppe hos Nikke, mycket gott och trevligt.

Dag 16 20/10

Praktik med denna ”Kjell” vilken dam, skrattar hela tiden vet inte ens om hon vet vad hon skrattar åt hela tiden. Värdelös på och köra bil var hon, efter en timme gav hon mig nycklarna ”Du har körkort va?”, sen fick Emma köra runt på Danmarks gator i en Fiat. En av de mest lätt körda bilar ja testat, men så jäkla slö! Hände inget när man gasade. Annat är de med ”våran” hemtjänst bil där hemma, den går att tyna  i alla fall.

Efter praktiken drog vi på staden och fikade. Danmark är ett konstigt land 38 kronor för en latte, och för 48 kan man köpa en latte med bejlis eller någon annan likör! Detta på ett helt vanligt café. Sen ikväll har vi bara slappat, lyssnat på musik och vart lite online på internet.

Dag 17, 21/10

Praktik till två, körde bil själv, blev lämnad hos en brukare själv och fick lägga om ett jätte sår själv. Men däremot tror inte denna ”kjell” att jag kan ta blodsocker, inte för att de är en så stor sak men hon gjorde inte ens rätt själv.  Lite konstig moral, lämna studenten själv med ett jätte sår som kan leda till sepsis men låt henne inte ta ett simpelt blodsocker.

Efter praktiken ville Nikki ha Indiskmat, så vi gav oss ner på stan och letade. Men som vanligt när de gäller henne så hitta hon inget som passade. Blev kebab istället. Sen vart de en lugn kväll hemma hos mig, tittade på bonde söker fru och fikade. Gick och la mig före 22.

Dag 18, 22/10

Ingen praktik idag, var upp till sjuksköterskeskolan. Skulle träffa Ewa halv nio, var där strax efter halv nio men ingen Ewa där. Fick vänta till halv tio, lite surt. Men sen hade vi lite reflektion om min praktik, skillnader och likheter. Vi diskuterade att de har djur på äldreboendena angående allergier, men hon visste inte hur man resonerade här. Hon menade i alla fall att patienten gick först så var personalen allergisk var de upp till den att lösa de.

Träffade Camilla på stan, vi åt middag på en ganska trevlig restaurant  (hamburgare för omväxling), sen handlade Camilla lite mat och jag följde med. Ewa läraren ringde och berättade att i morgon skulle jag få vara på Koldings sjukhus på akutmottagningen om jag ville, själv klart ville jag de!  Så jag tog cykeln upp till Sofegården för att berätta att jag inte skulle komma i morgon, när jag nästan är framme upptäcker jag att min mobil är borta. Emma får lite panik men inte lika mycket som man skulle kunna tro. Cyklar tillbaka till stan och letar, men nej den är borta. Så jag tar cykeln upp till Sofiegården och tar min jobb mobil och ringer mitt eget nummer.  En man svarar att han har hittat den och är på väg till Nikki för att lämna den. Då blev Emma glad, så när jag kommer hem är telefonen här!

Kvällen blir lugn hemma på rummet själv, orkade inte med något sällkap (osocial som jag är).

Dag 19 23/10

Tog tåget tidigt på morgonen till Kolding, på stationen möttes jag av Ewa som körde mig till sjukhuset. Fick mina fula vita kläder och kom upp på en avdelning, fick gå men en som hette Pernille. Men hon sprang mest omkring och jag följde bara med. De enda jag själv fick göra var de som Emma är bäst på, klä av och ta hand om senila damer. Tur man är bra på något i alla fall. Jag fick se mycket intressant och träffade flera personen som nästan talade svenska, de försökte.  De är stressigt att jobba på en sådan akut mottagning, detta var inga super sjuka som hamnade där. De var lugna saker som blindtarmar, sår som ska sys och oklara förvirringar. Här får patienten ligga på akutens avdelning i upp till 48 timmar. Först ska personen gå via intagsplatserna, de var där jag jobbade idag. Tog anamnes, puls, blodtryck och så vidare. Dock tar ej sjuksköterskorna här heller blodprover så de fick ringas till en ”labbasistant” varje gång ett prov behövdes, de var inte sällan de! Men däremot fick sjuksköterskorna ta arterielle prover, jag fattade noll! Danmark är ett konstig land.

Eftersom Emma inte är som andra, så gjorde hon en Sebastian på kvällen. Hon gick på bio själv, såg flickan som lekte med elden. Var rätt roligt att vara den enda i publiken som förstod alla skämt som inte var översatta rätt. Sen var de bara jag som tyckte de var roligt att Paulo Roberto hade en roll, tror inte danskarna är så insatta i hans förflutna.

Efter bion fortsatte Emma sin ensamma kväll med att gå in på en pub och ta en öl. Men eftersom danskar är så sociala tog de inte många minuter innan jag hittade folk att umgås med.

jag å spanjorernaFrån rummetkyrkogårdenTitta va de står på bussen!

"Zoon and very Zoon"


En vecka till!

Har inte internet så mycket, men inget man kan göra något åt. Allt går bra iaf, börjar längt lite hem!


Dag 8, 12/10

Var på praktiken hela dagen, samma runda. Börjar känna min patienter.  Hände inte så mycket där idag annars. Efter ”jobbet” var vi alla studenter bjuda på middag hos studievägledaren Ewa, så de bar iväg till Kolling en annan stad i närheten.  Åt och hade det trevligt. Min gamla engeska lärare skulle se mig nu, snckar engelska hela tiden! Alla drack vin till maten även läraren som körde oss till tåget sen, ett underbart land detta.

Dag 9, 13/10

Var ledig på förmiddagen, kom äntligen igång med rapporten. Sen klockan två skulle jag vara på Sjuksköterske skolan och möta min svenska lärare och den danske. Lyckades komma dit exakt i tid, fick nämligen ingen hjälp av busschaförren och hitta rätt. Han var från Indien och kunde varken danska, svenska eller engelska. Men med mitt goda lokalsinne lyckades jag tillsist hitta skolan. Väl där lyssnade vi på en föreläning om snabbare postoperativa vårdtider, var ganska intressant men spårket gjorde de lite jobbig att lyssna.

Efter föreläsningen hittade vi lärarens hotell och sen gick vi ut ock käka middag,hade de riktigt trevligt. Sen ville Emma ut och se världen så hon tvingade Nikki ut på en bar runda, men de var inget liv. De enda var en privat fest men dit var vi inte bjuda.

Dag 10. 14/10

Var på skolan och hade reflektion med svenska läraren. Sen tog vi en prommenad i de vackra danska vädret, de är varm höst här. Bladen och gräset är grönt, man behöver inte ens någon jacka. När vi lyckats virrat oss tillbaka till skolan så var de lunch med flera danska lärare.

Efter lunchen åkte jag hem och tog en vända på byn tillsammans me Nikki. Hittade en tröja så nu är de färdigt shopat på denna resa!  Sen skulle vi vara duktiga och träna, cycklade till IGE-huset, efter ett fall hittade vi dit. Vi gymmade bara ska försöka simma nästa vecka. De fanns massa roliga träningsmaskiner där som inte finns hemma så nu lär de kännas i morgon. Bland annat fanns en bra för ländryggen något som jag saknat hemma. Väl hemma i lägenheten blev de middag och bonde söker fru.

Dag 11, 15/10

På praktiken idag, de var även läraren Ewa. Dagen gick bra fick i stort sätt göra allt idag, lägga om sår och ge insulin. Hade även min halvtidsbedömning och de gick bra, vissa punkter gick inte att bedöma just nu men de blir nog. Sen tog jag och Nikki en promenad till super marketen och handlande lite inför morgondagens middag med de två spanska studenterna.

Dag 12, 16/10

Pratkik på dagen, gick men en ung sjuksköterska hade även med oss en annan student lite jobbigt faktiskt när de är så många som ska tala med varandra, då förstår inte svenska Emma allt som sägs.

Efter praktiken blev de hem och sova någon timme innan Emma gjorde ordning sig för middagen. Var trevligt, sen drog vi hem till Camilla och blev sittande där alldeles för länge. Här i Danmark drar man inte ut för än vid ett tidigast så jag hann nästan somna. Sen skulle vi på ett ställe som var ”jätte” bra, men ne då! Fullt me fjortisar igen så jag vände i dörren, fan jag tänker inte vara på ett ställe som påminner mig om Orrvikens mellanstadie Disco! Sen hittade vi en lite mer mogen pub där vi var till fyra sen var Emma tråkig och gick hem själv. De andra var ute till sex tror jag, börjar bli för gammal för sånt här!

Dag 13, 17/10

Gick på byn en sväng på dagen, hittade inget. Sen gick vi hem till nikki och åt glass. På kvällen blev de ett trevligt restaurang besök och sen en snabbis på en pub, tittade på folk men de var lugnt.

Dag 14/10

Underbart väder i Vejle, startade dagen men en promenad. Hamnade på den där kyrkogården igen men de är så himla fint där. Nu sitter jag och försöker skriva på den där rapporten igen, kommer lite mer framåt men långt ifrån klar är jag! Blir en lugn dag annars, film ikväll på svenska!

"Kan du Andas de jag ger"


Danmark

Oj änligen har ja internet. iaf ikväll. delar internet med en norska så vi får väl se hur mycket internet de blir!
Allt är bra iaf, här kommer en berättelse om de jag vart me om hittils! kanske nån orkar läsa!!

Dag ett 5/10

Resan gick bra, alla transporter höll tiden.  Landade i Billund, Danmark 1040. Bussen till Vejle gick 1209. Möttes upp på busstationen av Camilla som visade mig var sjukhuset fanns, och vi hittade mitt boende som ligger alldeles bredvid sjukhuset. Ett litet rum med en säng, skrivbord och ett handfat. Lägenheten delas av fem andra med mig, har idags läget inte sett en endaste av mina ”Sambos”. Ett badrum och en dusch delar vi alla sex på. Vi har även gemensamt kök eller ska de kallas köksplatta.

Efter jag hittat mitt rum visade Camilla mig runt lite på staden, så jag fick köpa frukost och lite badrums artiklar. Sen var jag så trött efter resan och den dåliga sömnen natten innan att jag sov bort hela eftermiddagen, kvällen tillbringade jag framför tvn här i lägenheten. Hittade den svenska kanal fyra så de blir svensk tv här nere.

 

Dag två 6/10

Läraren Ewa (lite jobbigt detta när både min svenska lärare som kommer hit nästa vecka också heter men detta var den danske läraren) kom hit och gick med mig till min praktikplats. Som ligger ca 30 minuter gångavstånd från boendet. Väl på plats fick jag mycket information, träffade Rita som är kliniskvägledare. Hon visade mig runt på praktikstället . ”Fick” en egen mobil så nu har man ett danskt nummer och en cykel så jag tar mig runt här i Vejle. De var mycket förberedda på min ankomst de var roligt att känna sig välkommen.  Arbetskläder har man här, en ”kolt” som är en skjorta har jag fattat de som, men som man får ha i två dagar utan att tvätta. Annat än hemma de. Jag ska tydligen åka bil runt om här, området är så stort att de har tre bilar. De som bor längst bort är de fyra km till, ett annat avstånds syn har de också är helt klart. Fast jag vet inte ännu hur många patienter de har hand om varje dag. Deras arbetspass är från 0715 till 15, fast så länge behövde inte jag vara där eftersom de blev för långa dagar för mig. Började nästan skratta när de sa så, jag som är van att arbeta 7-22.

Efter informationen fick jag ledigt för att kunna bekanta mig med staden, gick en vända på staden. Böjar hitta mer och mer har iallafall inte lyckats gått vilse ännu.  Men snart vill jag ha internet innan jag blir tokig, vill kunna vara social inte sitta i ett litet rum och titta på 2 ½ man hela tiden.  Kanske går ut och tar en promenad sen ikväll om de inte spöregnar som de gjorde igår.

 Ett ord som kan vara bra att kunna på danska är ”O” de uttalas så och betyder vecka.  Innan jag förstod vad dessa O´n var som alla frågade om.  Var även på jakt för att hitta en bok att läsa på engelska tänkte jag, men de verkar inte som om Danskar vill läsa på något annat språk än sitt egna.  Danskar är mycket liberala och gillar inte nytänkande har jag fått lära mig idag, de stämmer tydligen i bokvärlden också.

Dag 3 7/10

Min första riktiga dag som ”hemmesupleje”, gick bredvid en stor dam vid namn Susanne, en mycket duktig kvinna. Fick se allt från diabetes sår till cancer sår, mycket sår var de. Märkte ganska snabbt att sjuksköterskorna här gjorde många saker som undersköterskorna hemma gör. Ger insulin, lägger om alla sår och lindar ben.   Jag var fortfarande förkyld så när jag slutade mitt pass klockan två for jag direkt hem och la mig.  Sov mer eller mindre hela kvällen. Tror jag nu har sovit i kapp allt jag missat i sommar.

 

Dag 4 8/10

Tro det eller ej men jag har börjat hitta här med mitt dåliga lokalsinne. Hade först praktik idag, gick med en annan dam Tove, en kvinna med mer humor. Eller om man ska kallade själv ironi, hon skrattade åt sig själv när hon inte kunde backa bilen.  Vi får runt på samma tur som jag gjorde igår, skillnaden var att nu fick jag göra de mesta. Ge injektioner och lägga om sår.  Hade även förväntningssamtal med Ritta, vet inte om jag blev någon klokare av det. Men hon är väldigt mån om att jag ska trivas och att är de något problem ska jag komma till henne. Hittills har det inte varit några problem, förutom att språket är lite svårt att förstå men de går bättre och bättre.  Gick ner på byn efter praktiken, köpte mig äntligen en jacka. Från Bik Bok, ja nu lär Ida bli nöjd iallafall!  Hittade även till turistbyrån och till postkontoret så nu ska här skrivas vykort! 

Saker som skiljer Danmark från Sverige är flera, bland annat att man i Sverige använder hanskar i större utsträckning och skyddsrockar vet de inte ens vad de är här.  Sen läkemedels rester slänger de bara i sopporna här, känns lite fel för mig att göra.

Planerna för helgen verkar ta form, lär iallafall inte behöva sitta själv kan kanske få plocka svamp!

Dag 5, 9/10

Började morgonen på praktiken som sig brukligt var, svansade runt på Vejles gator fram till 10. Då cyklade jag ner till staden för att möta Camilla. Vi for till sjuksköterskeskolan, där var de lunch och olika utbytesstudenter som berättade om sina länder. Tack och lov slapp jag göra detta. Har insett att damark är ett konstigt land, här får inte sjuksköterskorna ta blodprov. Camilla höll på att svimma när jag berättade att jag som student fick ta prover själv utan att någon tittade, och hon trodde mig inte ens när jag sa att de förkom provtagningar i hemmen, till och med utomhus (var med om de på min första praktik).

Åter nere i Byn gick jag och köpte lite dricka tillkvällen, så nu sitter man på rummet och ska gå ut till TVn och kika på idol och dricka lite vin. Sen får vi se vad kvällen har att bjuda, ska ut och leka med min ”sambo” Mohammed som det verkar. 

Dag 6, 10/10

Shit jag har redan vart i detta land i sex dagar, tiden går fort så snart är hemresan på gång. Var ute igår och undersökte Vejles nattliv. Var på ett Disco först men där kände jag mig som en gammal tant så unga var personerna där. Var inte många som var över arton. Sen gick vi på en pub som låg bredvid där var de mer stämning som passade mig. Pratade med folk och dansade en massa, ett bra ställe kan tänka mig att återvända dit.

Idag var de en rätt seg dag, tror de blev lite mycket dansk öl igår. Vaknade vid tio sen gick jag och la mig igen. Men det dröjde inte länge innan min ”sambo” knackade på och berättade att de fanns internet man kan låna på sjukhuset så vi gick dit och jag fick äntligen kolla alla mail ordentligt.

Skrev mina tre vykort idag och la de på lådan så nu får de där hemma en hälsning.  Var även och handlade idag, mat är väldigt dyrt här, en vanlig Yoggi yoghurt kostar 23 svenska kronor. Hittade dock frukt hos en arab som står och säljer på gatan där var de desto billigare. 

Nu sitter jag och lyssnar på Lisa Ekdal och har gjort mig i ordning för kvällens planer, ska titta på fotboll är det tänkt. Hoppas att Sverige vinner då blir jag glad. Rapport skrivandet går det långsamt med men har inget internet ännu, ska träffa norskan som jag ska dela med senare idag så förhoppningsvis kan jag starta ordentligt i morgon.

Dag 7 11/10

En lugn och skön söndag har det varit i Emmas Danmark idag.  Kom aldrig ut på någon pub igår, såg matchen uppe hos norskan som bor här vi drack lite vin men sen blev jag för trött så jag gick och la mig. De andra drog ut en sväng, men de är väl åldern som tar ut sin rätt.

Vaknade pigg idag, åt min frukost i sängen (det finns inte mycket till val när boendet är en skrubb). Sen gick jag  ut på en prommenad i skogen. De är grymt vackert här tog några härliga bilder. Sen kom flickorna och plockade upp mig så de blev en vända på staden. I Danmark är allt stängt på söndagar, var bara något matställe som var öppet.  Men vi hittade en resturang med billiga desserter så de blev lite onyttgheter.  Ikväll har jag bara slappat ska upp och hämta mitt internet nu om en stund så de går att uppdatera sig.


Dag 8, 12/10

Var på praktiken hela dagen, samma runda. Börjar känna min patienter.  Hände inte så mycket där idag annars. Efter ”jobbet” var vi alla studenter bjuda på middag hos studievägledaren Ewa, så de bar iväg till Kolling en annan stad i närheten.  Åt och hade det trevligt. Min gamla engeska lärare skulle se mig nu, snckar engelska hela tiden! Alla drack vin till maten även läraren som körde oss till tåget sen, ett underbart land detta.

 

 


På plats

E nu framme, allt går bra, har dock inget internet ennu så jag sitter på min praktik å skriver! Så de blir ett kort inløgg kommer mera senare nør jag har internet igen!

Delar legenhet me massa andra har dock inte trøffa någon av dem! men de loser sej nog!

Min mobil fungerar så sms mottages tacksamt;)


Sunday

Ja inte e de sunny här iaf...snö överallt när ja vaknade i morse.. men nu e den borta!

Kommer just från farmor har vart där å fikat, tvungen å säga hejdå till dom åxå ju!

Blir middag här ute sen blir de hem till brunflo å fixa de sista innan avresan... fan jag åker ju i morgon!!!

Dagens, låt tyckte den passa rätt bra:

I'm sitting here in the boring room
It's just another rainy Sunday afternoon
I'm wasting my time
I got nothing to do
I'm hanging around
I'm waiting for you
But nothing ever happens and I wonder


Lördag kväll i Stackris

De har jag nu... skönt att ta de lite lugnt. Kollar på film i soffan.

Hade de trevligt igår, umgicks å så. Däremot kom aldrig kameran fram så några foton att njuta av går icke för sej!

Har nästan packat klart nu, min stora gröna väska är inte så stor nu har ja insett, den e bara grön;)
Tur de inte är ett Uland man ska åka till, de mesta går ju att köpa därnere! Börjar bli nära nu, på gott å ont!

Rebecca var å hämtade min son idag, så nu är jag barnlös.. väldans tyst i lägenheten blir de! Men tack rebecca!


Å jag hade rätt. Mina fötter är döende, ont gör de! Å tack till Tommie för skjusen hem idag! Kommer sakna mina vänner!



"Så drömmer ja lite till"

Last Weekend

In sweden.. ja iaf på en månad;)

Hade LM tenta idag... ingen aning hur de har gått.. hoppas dom lägger ut Facit snart så man vet sin dom!

Blir lite party ikväll. träffa flera gamla vänner, vissa har man inte sett på mycket länge! Verkar bara vara dessa Hara bor som inte kommer.. men förstår de där man e sjuk:( Lär bli lite bilder i måra skulle ja gissa!

Kankse ska börja packa.. nee de tar ja i morgon!




And I try as hard as I can,
But I can never be David Letterman


Ps Nya skor ikväll.. kommer aldrig sluta väl för slinkorna!


RSS 2.0