Oslo

Ja tiden går, jag är kvar i oslo och tycker att i det stora hela är allt bra, bara någon galen lärarina som jag skulle kunna klara mig utan. Bara för att hon är värdelös på vetenskapligt skrivande! Fortsättning med dagboken kommer här!

Dag 6, 18/3

Frukost, börjar redan bli less på denna mat vill äta annan frukost men lax är ju nyttigt. Föreläsningar hela dagen, först mer om dementa mycket intressant, den mest givande hittills måste jag erkänna. Sen blev det om kommunikation sen att läraren själv inte kunde engelska var en annan historia. Efter lunch var de föreläsning innan grupparbetet skulle börja, dock var de dåligt planerat så vi hann bara springa hem och göra oss i ordning innan de var middag på operahuset. Vilket ställe vacker utsikt, badrum av marmor och god mat. Sen klättrade vi alla upp på taket, en riktig upplevelse. Sen vart de en pub på vägen hem.

Dag 7, 19/3

Trött sen kvällen innan, gruppen delades i två mot olika sjukhus. Min grupp skulle till ”sunnia” sjukhus eller något sådant. Men vilken resa för att te sig dit, först tricken till staden, sen promenera till hamnen genom hela universitetet för att ta en färja över till ön, för att åka buss till sjukhuset. Väl där var de den ena föreläsningen efter den andra, inga nyheter alls. Ja de var en kvinna i rullstol som var patient coach. Lite annorlunda. Fick även en rundtur på detta jätte rehab sjukhus, sen började den långa och omständiga resan hem igen. Var tillbaka på Hotellet runt tre så då var de bara att hugga in i grupparbetet.  Satt och blev halv osams med vår portugisiska handledare, hon menade att de räckte med att läsa abstracten och sen referera. Helt sjuk person, kunde inte diskutera aktiv dödshjälp heller. Vi satt och pluggade till efter sex innan vi gjorde helg.  Sen köpte jag mat bredvid boendet, sen blev de film och lugnt.

Dag 8 20/3 2010

Ja nu har man vart här en vecka, och om ytterligare en vecka är jag hemma i jämtland igen. Längtar inte hem så mycket men lite helt klart! Idag var vår lediga dag så vi ägnade den åt kultur eftersom vi är så mogna, eller hur de var. Först blev de Oslos nationala galleri, såg kändisar som skriet, madonna, någon Picasso, monné osv.… sen blev det historiska museet, lite tråkigt men några fina saker. En klar fördel att allt är gratis måste jag säga. Käkade lunch ute och tog en snabb vända på det stora galleriet men de var för stort, kändes som jag var i en myrstack. Så flickorna fick shoppa utan mig så åkte jag hem och fick lite egen tid. Har handlat lite idag en poster och en tröja så nu är de färdigt handlat.

Har för segt internet för att lägga upp bilder så dom kommer sen!
Lite Buffy sugen jag:

I died
So many years ago
But you can make me feel
Like it isn't so
And why you come to be with me
I think I finally know
Mmmm

 


Äntligen!

Internet! här kommer den långa berättelsen, läs om ni orkar!!!

 Dag 1-13/3

Resan startade kvart i tolv från Frösö flygplats, sen blev de en snabbis på Arlanda innan planet gick mot Oslo flygplats, där ifrån blev det buss till stället där vi ska bo. Boendet heter Haralds gården, ett vandrarhem där vi får äta frukost och viss andra måltider. Fyra studenter är de i varje rum, våningssäng är de (ingen favorit från vemdalen tack, dock sover jag underst). Fick även fickpengar 500 kronor som skall räcka över helgen, sen får vi mera. Man såg på studenterna från de baltiska länderna att de tyckte de var mycket pengar, men allt är mycket dyrare här åxå. Blev en mycket tidig kväll, Emma somnade före 22, vet inte när de hände sist kan bero på bristen av sömn natten innan med.

Dag 2, 14/3 2010

Första frukosten här på haraldsgården, rätt bra mat och var kaffet svagt och brödet tråkigt, men vi svenskar ska alltid klaga. Sen blev de buss resa genom Oslo fick titta på massa byggnader, stannade i en park och tittade på tusen olika statyer, alla var nakna. De fanns karlar och små barn, hela livet var representerat i olika statyer, det var mycket vacker miljö dock skulle ett besök på sommaren ge bättre utdelning. Sen fick vi se konungens sommar boende, eller de var en bondgård sen fick vi se vart alla museeum fanns, inget besök fanns de tid till idag tyvärr. Hann även med att käka lunch eller vi tog bara kafe på en pub som låg vid vattnet. Middag blev de på boendet, sen var de dags för presentationerna av våra olika länder. Gick väl helt okey för oss trots att power pointen inte gick och öppna. Efter presentationerna var klara så var de tid för att se och äta internationell mat, fanns allt från riga balsam (jätte starksprit) till korv, ost, bröd och kodig mm…. Mycket gott och en del mer skeptisk mat.

Dag 3, 15/3 2010

En tidig morgon, frukost vid sju tiden sen blev de tricken till universitetet. Ja eller de var tänkt att vi skulle ta oss dit direkt. Men i centrala Oslo så där vid 820 tiden så blev de fel på den bakersta dörren, först gick den inte och stänga så den sura chauffören springer bak för och titta varför dörren inte går igen. Efter en liten stund kommer chauffören tillbaka med kommentaren, nu är inte problemet att dörren inte går att stänga för nu är vi instängda i tåget. Tog väl en halv timme eller så innan vi kom iväg igen de var inte liten kö bakom oss då.  Väl på universitetet blev de föreläsningar hela förmiddagen, först handlade det om transkulturell omvårdnad inte så mycket nytt för oss svenska studenter måste jag säga. Efter de blev de en föreläsning av vår svenska lärare om de naturliga åldrandet en mycket intressant föreläsning fast lite väl mycket fakta på en och samma gång. Efter detta var de äntligen tillfälle för lunch, en sallad från remi 1000. Sen var de äntligen dags att sparka igång grupparbetet, kan nog gå bra gruppen verkar helt okey, dock någon sån där överambitiös jävel.

När skolan var slut strax efter 17 drog jag och Maria ner på staden tillsammans med de finska tjejerna, vi hittade efter många om och men ett ställe där man kunde köpa hamburgare och liknande. Kvällen avslutades med wallander och lite rö vin hopp trängda i min säng.

Dag 4, 16/3 2010

Tidig morgon igen, fast inte lika tidig som gårdagen.  Frukost och sen iväg på skolan. Hade en mycket intressant föreläsning om hur det är att jobba inom hemtjänsten, något som jag aldrig någonsin förr tänkt på. Eller hur de nu var, den enda skillnaden jag hörde var att här i Norge är all hemtjänst gratis.  Den andra föreläsningen vart inställd (tyvärr) och istället blev vi lediga. Så de svenska gänget fick ner på staden för att kika och ära lunch. Lunchen gick bra, hittade en hamburgare igen. Men de var efter lunchen som problemen startade, Maria å de andra hann med spårvagnen och Emma blev kvar på perrongen. Men avd gjorde de Emma fick lite egen tid i den norska huvudstaden i väntan på nästa tåg, hann hur som helst i tid till grupp träffen för fortsatt rapport skrivande. Efter en hård skoldag gick jag och Maria till ett ställe som heter ”Europa Cafe” hittade mat och en öl, mycket gott de var inte ett dugg synd om oss studenter ikväll.

Dag 5 17/3 2010

Tidigt uppe, käka frukost och blev mottligt nöjda när vi fick veta att vi skulle packa våran egen lunch låda, dvs samma sak som frukosten. Skulle iväg tidigt för att vi skulle hinna få en check och ta ut pengar innan första föreläsningen. En cirkus kan jag säga, massa övergivna svenskar som letar en bank mitt i Oslo. Hittade en iaf och fick ut pengar efter ytterligare lite strul. Hann till föreläsningen, en man från Amsterdam som snackade om hur man skall bemöta dementa, föreläsningen fortsätter i morgon. Sen var de en anhörig till en dement som berättade hela hennes resa genom vården. Lite segt om jag ska vara ärlig, eller så är jag redan förstörd när de gäller vård.

Lunchen åts i bussen på väg mot glitter kliniken, ett special sjukhus eller mer rehab center där personer med lungsjukdom fick vård under en månad i taget. Blev middag på staden innan vi åkte hem och fick veta att vi har trådlöst internet på boendet, så nu är jag räddad!


Bilder kommer senare!!!

Fan va de e härligt att få lyssna på sin musik igen, sitta lite själv. Är inne i en liten järvheden period nu! Se nedan! Men de där me drömmar, har knappt drömmt här. dock vaknar vi när sofi skriker å pratar i sömnen! Saknar marielles snarkningar!!

Och om vi drömmer varsin dröm
Då kanske vi möts i sömnen
Men vem skulle drömma återstår
Då finns det en dröm för båda två


Norge!

E på plats i norge, allt bara bra! Har skrivit en lång dagbok samma som i danmark men den kommer nær jag har internet på min dator igen.. detta tanget bort fungerar inte så bra me mitt språk! haha fast man førstår nog de mesta som jag skriver! Vi bor uppe på ett berg åxå....

Saker jag har gjort
Blivit inlåst i en spårvagn
Atit hamburgare
Sovit dålig
Skrattat en massa
Drucikt lite vin & konstiga saker (inget grønt dock)
Pluggat & lyssnat på olika førelasningar
Tittat på statyer

så klart kommer de en massa bilder sen åxå!



"Om alla andra var som vi
Så skulle det inte bli den sorts magi
Vi byggt ihop, som gränsar till mani"


Mot Norska Huvudstaden!

I måra åker Emma & Maria.. blir spännande, vet inte vart vi ska bo eller något, men väskan är packad hoppas jag, kläder, pass, kamera, datorn, sminket å sånt.. fast denna resa känns tryggare och lite tråkigare än danmark resan, nu har man ju sällskap och man ska inte vara i nån nära patient omvårdnad.. men hoppas de blir en upplevelse, har ju knappt vart i norge tidigare bra å käcka läget ifall man ska jobba där sen!!!

Har iaf vart å kikat på lassa vart man ska hålla till efter oslo.. känns bökigt att jobba på sjukhus.. byta om å ha sej.. ne tacka vet jag hemtjänsten och psyk...testade mej iaf för MRSA igen..så nu får ja nog jobba! Konstigt egentligen att inte kommunen efterfrågat de.. men sånt verkar inte lika nödvändigt där!

C upsatsen e väl klar nu, om inte farbror frej ändrar sig IGEN... tokig på den där token!
Må väl offeciellt tacka min kusin Jenny som stått ut me mina sena ankomster och sjuka barn........ så TACK!

Men hoppas jag kan blogg fortlöpande under veckorna som kommer.. de borde gå! Ska försöka fota lite åxå!

Kommer sakna er, ni vet nog vilka ni är! Har iaf fått säga adjö till ida å jenny å sandra! hann me de flesta. å sen var doktorn här nyss! men ida krya på dej nu, dra inte på dej någe mer skit nu!


"Please mr. postman kom med ett kort, ge mig Gyllene Tider"


Men när du frågar mig vad sanning e'
Om jag sagt dig sanningen
Så vet jag inte för den ändrar sig och ändrar sig igen


haha vackert!sommar,, ja tack!

Sundsvall

Där var emma å marielle å lekte i helgen, var mycket trevlig, buss ner på lörda förmidda, sen blev de sundsvall å shoping på dagen, kvällen var de middag och Casino! Vann ju inte direkt mycket men kul va de!
Söndagen var de hotell frukost, ikea å sen de bästa.. BROLLE! Han e ju inte lite ful den mannen, när han slet av sej tröjan på slutet.. ja tack säger jag bara! Men låtarna var bra,,, maybe baby fick höra sin maybe baby!
Lite bilder så klart!



Nu är de bara den där cuppsatsen som hägrar,,, synd att farbror Frej inte e pedagogiskt eller något.. men oj ska den lämnas in snart,... NEHE!

På lörda lämnar jag Sverige för ett tag igen... skönt å bli lite berest!!! Men men....

Griffin mår iaf bättre.. detta kanske går vägen;)



Well, you are the one that
Makes me glad.
Any other one, that
Makes me sad
And when some day,
You want t'leave, well,
A-I'll be there.
Wait and a-see-he-he.

Maybe, baby, I'll have you.
Maybe, baby, you'll be true.
Maybe, baby, I'll have you for me.


Dax igen

för lite olika road trips för emma, skönt att komma bort lite igen, även om vissa saker e tråkiga å vara utan..
ihelgen e de hemligt updrag, kommer berätta allt sen;) Men sen nästa helg bär de av till Oslo tillsammans me maria åkersork, två veckors intensiv utbildning å lite skoj hoppas jag de åxå blir.

Hur är de med Griffin kanske ni undrar, ja de undrar jag med... han äter fortfarande inte själv. så de e bara att sprutmata han hela tiden,, idag har jag väl hunnit me fem eller sex vändor redan... men i morgon är sista dagen med antibiotika iaf, så något mindre att tänka på. Just nu ligger han i resväskan och sover (som vanligt) när den e framme....

Marielle har kidnappat filmen jag ville se idag, har inget å göra just nu, har redan städad och bakat (någon gräns för hur duktig man är har även jag)... så nu får jag se vad ja ska roa mej med!

Uppsatsen börjar bli klar, ska ha handledning i morgon igen,, får väl se vad farbror Frej har att säga denna gång...  inte fullt nöjd med handledarens jobb kan jag ju säga...



"Kom i natt, kom Romeo"

Yesterdays flowers
They don't mean much now
(Flowers they don't mean a thing)
You treated her just like dirt
And now it's too late
So look at you


RSS 2.0